Mathilde Thijssen
Oprichter Zwerm collectief & multidisciplinair kunstenaar
Mathilde Thijssen (1974) is een multidisciplinair kunstenaar met als oorspronkelijke discipline de beeldhouwkunst. Na meer dan 20 jaar experiment met verschillende materialen, wilde ze haar kennis verdiepen door de uitwisseling met andere kunstenaars. Ze ging weer studeren en behaalde in 2023 haar propedeuse aan ArtEZ, waar ze haar artistieke visie verder ontwikkelde.
Mathilde’s werk kenmerkt zich door abstracte composities, waarbij het materiaalgebruik afhankelijk is van het concept. De laatste jaren richt ze zich vooral op installaties, waarbij de ervaring van de toeschouwer en de inhoudelijke betekenis van het werk centraal staan. Onderzoek, experiment en verdieping in een onderwerp dat haar fascineert, vormen het startpunt voor haar meer conceptuele werken. Vaak raken de onderwerpen aan ethische vraagstukken, zoals de relatie tussen mens, dier en natuur, macht en invloed, onderlinge verbondenheid, kwetsbaarheid en absurde tegenstellingen uit de dagelijkse realiteit. Ze benadert schijnbaar grote thema’s met humor en een onbevangen nieuwsgierigheid en brengt ze terug tot de kern. Dit leidt tot eenvoud in de vorm, waarbij alleen de essentie van een verhaal overblijft.
Henriëlle van den Dragt
Oprichter Zwerm collectief & multidisciplinair kunstenaar
Henriëlle van den Dragt (1991) verruilde in 2021 haar carrière in de financiële sector voor de beeldende kunst. Sterk gemotiveerd door een streven naar hergebruik en herwaardering van hout als materiaal, creëert ze onder haar label Woodtique composities en sculpturen die volledig worden gemaakt van resthout. Vanuit haar atelier in Utrecht maakt ze geometrische composities en sculpturen waarbij esthetiek en duurzaamheid hand in hand gaan.
Haar werk was o.a. te zien op televisie in de programma’s VT Wonen Weer Verliefd op je Huis en Eigen Huis & Tuin. Ook exposeerde ze op verschillende plekken, zoals bij Dutch Design Hotel Artemis, The Affordable Art Fair, Europe Art Fair en Nock Nock Art fair.
Begin 2023 deed Henriëlle voor wat betreft haar commerciële werk een stap terug om meer ruimte te creëren voor haar artistieke ontwikkeling en het ontdekken van andere vormen van expressie. Hierbij laat ze de focus op materiaal bewust vaker los om zo meer nadruk te leggen op concept en beleving. Met een interesse voor conceptuele installatiekunst onderzoekt ze momenteel vraagstukken die verband houden met de relatie tussen individu en massa.
Meer over Henriëlle
Gerbrand Bos
Theatermaker & vormgever
Gerbrand Bos (1992) werkt als theatermaker en vormgever. In zijn werk streeft hij ernaar om verschillende perspectieven gelijktijdig te belichten. Zijn aanpak kenmerkt zich door een collage-achtige stijl, waarbij hij gebruik maakt van fragmentarische elementen, glitterkostuums en fabelachtige personages. Identiteit, kwetsbaarheid en het zelfbeeld zijn veel terugkomende thema’s in zijn werk. Zijn signatuur is veelvormig, maximalistisch en kleurrijk.
Meer over Gerbrand
Annick van Elsacker
multidisciplinair kunstenaar
Annick van Elsacker is een multidisciplinair kunstenaar, afgestudeerd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. In haar installaties, fotografie en video’s verkent ze de menselijke ervaring, waarbij ze speelt met verwachtingen en logica. In veel van haar installaties krijgt de toeschouwer onverwacht een rol toebedeeld, waardoor zij niet alleen getuige zijn, maar onderdeel worden van het werk zelf. Na meer dan tien jaar kunstenaarschap ruilde ze haar atelier in voor een carrière in het commerciële bedrijfsleven, waar ze haar creatieve energie inzette als User Experience Designer. Hoewel ze voldoening haalt uit dit werk, bleef er altijd een zacht gemis. Uiteindelijk besloot ze terug te keren naar haar oorspronkelijke passie en is ze nu weer actief als kunstenaar. Ze werkt vanuit haar atelier op broedplaats Bogota, gelegen tussen Amsterdam en Haarlem.
Camille van Os
Beeldhouwer
Camille van Os (1961) streeft er naar om met relatief eenvoudige lijnen en een fijne balans, een visuele spanning te creëren. In haar bronzen beelden en werken in keramiek laat ze de authenticiteit van het onderwerp tot uitdrukking komen. De dier en mensfiguren hebben kenmerkende, soms speelse, en vooral dynamische houdingen en vertederen door hun onbevangenheid. In de vorm wijkt zij soms bewust af van concrete waarnemingen, laat ze storende details weg of zet die juist zwaarder aan.
Meer over Camille
Jonaske de Ruiter
fotograaf & mixed media
Jonaske de Ruiter woont en werkt in Tilburg. De gelaagdheid in het leven boeit Jonaske en dat is ook wat terug te zien is in haar kunstwerken. Overkoepelend kenmerk is dat haar werk een sterke poëtische verbeeldingskracht heeft. Dat poëtische kent echter altijd een rauw randje. Zij houdt van de rafelranden van het leven en het geleefde leven van de mens. Jonaske houdt zich bezig met verschillende kunstvormen en is voortdurend op zoek naar nieuwe combinaties van technieken. De laatste jaren speelt de fotografie een steeds grotere rol, zowel analoog als digitaal. Het werk van Jonaske schuurt altijd aan de randen van de schoonheid. Haar werk nodigt uit tot nadenken over de bedoeling en betekenis van de imperfecte individuele mens. Niets is vanzelfsprekend. Het proces is een uitdaging en alles is bij voortduren opnieuw nieuw.
Bekijk meer van Jonaske
Taco Zuidema
Schrijver & dichter
Ik ben Taco Zuidema, in het dagelijks leven docent Experience Design bij de opleiding Leisure & Events Management bij Inholland Amsterdam. Die school zat eerst in Diemen, waar ik Tekstschrijven heb gestudeerd bij, toen nog, de Hogeschool Holland (afgestudeerd op Tijdschriftjournalistiek). Naast dat ik lesgeef, ben ik hoofdredacteur van PINT Magazine: het tijdschrift voor de leden van de consumentenvereniging PINT (Promotie en INformatie van Traditioneel bier). Aan het eind van de studie heb ik in eigen beheer een dichtbundel uitgebracht: Naar;. Voor ZWRMN heb ik het dichten weer opgepakt. Dat gedicht is in verschillende vormen gestempeld op grote papieren rollen, om de variatie van de zwerm te laten zien.
Karin Huijzendveld
Fotograaf
Fotografie is communiceren, verhalen vertellen een foto, de foto verbeeldt het verhaal, ik ben Karin Huijzendveld, geboren in Amersfoort 1957 en woon sinds 1980 in Harderwijk. Na de middelbare school en diverse opleidingen, workshops en kunstacademie leer je fotograferen in de praktijk vooral door kijken en doen. Een lange periode in mijn leven op zoek geweest naar mezelf, wie ben ik en hoe ik mezelf kan zijn. Fotografie, kunst, theater, belevingskunst, hebben me laten voelen hoe inspirerend t kan zijn om t gewone pad te verlaten….en mijn eigen pad te volgen. Ik heb ruim 35 jaar in en rond Harderwijk met heel veel plezier als fotograaf gewerkt en geniet nu van vooral “vrij” werk zonder druk van een opdrachtgever.
Fleur Peelen
Multidisciplinair kunstenaar & interieur architect
Hallo! Mijn naam is Fleur en ik woon en werk in Arnhem. Ik heb interieurarchitectuur gestudeerd en volg momenteel de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving. Mijn werk beweegt zich tussen digitale en analoge media, waarbij ik graag experimenteer met de combinatie van beide. Mijn benadering is sterk gericht op onderzoek en experiment; ik neem de tijd om diep in een proces te duiken en ideeën tot leven te brengen. Mijn bijdrage voor de expositie ZWRMN is de eerste keer dat ik volledig autonoom werk maak, buiten de kaders van commercieel werk of opdrachten, wat het zowel spannend als inspirerend maakt. Ik kijk ernaar uit om mijn werk te delen en het gesprek aan te gaan met het publiek tijdens deze expositie.